11 feb – 10 maart ’20

Langzaam wordt het lente. Dit weekend kwam Ilse op bezoek en nu heeft ze een compleet verkeerd, namelijk zonnig beeld van Bath.

Ik heb het druk. Blogs schrijven schiet er een beetje bij in.. Ik probeer mijn onderzoek naar puppetry af te krijgen en zit lange dagen in de bieb onderzoek te doen naar de ambivalentie van puppets en wat ze ons kunnen leren over de manier waarop we kijken naar gender. De productionele voorbereiding van STUCK (nu officieel met de Nederlandse titel KLEM) is in volle gang. We hebben een flyerbeeld en zijn een kleine crowdfunding gestart. Een master student sound design hoort nu ook bij ons team. We hebben drie dagen gewerkt als voorbereiding en zetten het repetitieproces voort vanaf 23 maart. Ik ben in contact met stichting De Vrolijkheid om te kijken of we deze zomer KLEM op een aantal AZCs in Nederland kunnen spelen voor de kinderen daar. De Vrolijkheid wil dat ik dan ook een volgende stap zet en iets met de kinderen ga maken. Nou graag! Daarover gaat dan mijn master thesis, die ik ga schrijven in juli, augustus en september.

Ik heb ook een terug ticket geboekt; 14 juni kom ik weer naar Amsterdam. Ik ben binnen de studentenflat verhuisd naar een ander appartement, wat heel fijn is en ik heb het erg naar mijn zin met mijn huisgenoten, maar stiekem is het aftellen een beetje begonnen.

Maart is blijkbaar de ‘weekend trip’maand van het jaar, want al het bezoek dat ik dit jaar krijg, komt nu. Heel leuk om mijn leven hier te kunnen laten zien aan mijn familie en vrienden.

Puppetcourse

Op 22 en 23 februari heb ik een masterclass gedaan in het performen van de neutral puppet, in Bristol bij The Puppet Place.  Het was georganiseerd door Rusty Squid; een atelier voor robotica en puppetry. Op de website zeggen ze over zichzelf:

We are hijacking robotic technology as a form of human expression rather than a tool. This is our medium, we use sensors, algorithms, kinetic and intelligent systems with the traditions of puppetry, and hand crafted material.

David McGoran, artistiekleider en onze docent, zei aan het begin: “Puppetry is not simply an art form in its own right but a tool for exploring the mysteries of Emergence and Embodiment for engineers, designers and artists alike. We are not training to be puppeteers were using puppets to unearth secret insights of motion and emotion that can be applied to a whole range of creative practices.”

Ik kwam er echt om de basis van spelen met poppen te leren, maar omdat Rusty Squid zo’n interessante dubbele praktijk heeft, trok de masterclass veel verschillende mensen, waaronder robot bouwers, een horrormovie regisseuse en een taxidermist. Het was een grappige combi van artistiekelingen.

Deze foto’s zijn gemaakt door de productieleider Fatma Ciftci. Zij heeft dit verslag van de cursus op facebook gezet.

How can we truly feel what it is like to be part of an emergent system? The sticks were using here teach us about Tension. As we attempt to hold the stick in the air with a minimal amount of pressure the natural instability between us gives the stick a life of their own.

When 3 or more puppeteers create a physical tension between them something unexpected happens. As it is impossible to perfectly match one another tension the “puppet” starts to take on a life of its own.

Breathing Life in to the inanimate:
What is it that that distinguishes a living thing form a non living thing? The biological principles of life are essential insights for anyone wishing to breath life in to the inanimate.

Expansion and Contraction
Principles such as squash and stretch from animation can not only be applied to puppetry but animatronics, kinetic sculpture, dance and robotics.

 

, Ogen

Ik gebruik een nieuw en vrij zwaar medicijn dat er voor zorgt dat ik mijn lenzen beter verdraag. Februari was een betere maand dan januari. Het is nog steeds erg zwaar, en mijn ogen houden het niet de hele dag vol. Ik ben zo moe elke avond… Maar met dit medicijn kan ik alles wat beter aan.  

In januari heb ik een aantal tekeningen gemaakt over mijn verdriet over mijn ogen. Nu heb ik deze tekeningen gebruikt als inspiratie voor het ontwikkelen van een concept van een puppet-voorstelling voor 2 plus.

Hieronder zie je mijn prototype, Eye. Ze is een zij, ook al ziet ze er misschien niet zo uit.

“When the parody becomes that of the apparently ‘gender-neutral’ puppet – when a puppet appears gender – neutral both in surface appearance and in gesture but insist on being female through its positioning as gendered within a narrative – it produces a type of monstrous body. This body is incapable of being automatically processed.” Laura Purcell – Gates (Woman and Puppetry)

Mijn puppet Eye kan niet automatisch verteerd worden als neutraal en mannelijk en bevraagt daarom de aannames die we hebben. Een neutrale puppet, zonder stereotyperende uiterlijke kenmerken of bewegingen, die toch een vrouw is, vinden we lastig. 

Eye is nu nog een fictief concept, maar wie weet. De voorstelling gaat over zintuiglijkheid. Eye woont in een vuurtoren. Op een dag wordt ze zo nieuwsgierig naar wat er onder het water oppervlakte te zien is, dat ze er in valt. We volgen haar in haar onderwater avontuur.

Voorstellingen

Deze maand heb ik aantal hele toffe voorstellingen gezien. Waaronder it’s hot/it’s not, een voorstelling van Unicorn theatre die ik samen met Mo in The Egg zag, over het weer. Het was heel abstract, wat goed werkt bij een piep jong publiek (2+). Dit is een leeftijd waar ik ook werk voor wil gaan maken. Juist omdat de kinderen zo klein zijn, is het theater heel beeldend en associatief.

In Brisol zag ik samen met Glenda Chotto Xenos, van Akram Khan. Hij heeft zijn danssolo over de eerste wereld oorlog aangepast en  er een versie van gemaakt voor 8+. Nou, er was niks kinderachtigs aan. Wat een fantastische, beeldende, aangrijpende voorstelling. Echt William Kentridge, maar dan niet met een hele opera cast maar slechts gedragen door één performer.

Met Ilse zag ik dit weekend Adrift in The Egg, wat de makers zelf een ‘refugee fairytale’ noemen. De twee acteurs speelden twee kinderen samen in een bootje. Erg gewaagd om daar een 7+ voorstelling van te maken.