Deze week begon onze stage in The Centre for the less good idea. In twee ruimtes zijn groepen kunstenaars samen aan het werk, in voorbereiding op het festival van season 3, van 11 tot 14 april.  Drie curatoren nodigen andere kunstenaars uit om samen aan een project te werken. Bronwyn geeft vorm aan het festival, nodigt de curatoren uit en coacht samen met Kentridge de kunstenaars.

Bronwyn stelde ons voor aan de groep die op dat moment aan het werk was. Zoveel makers samen in een ruimte!  Deze voorstelling wordt gecureerd door Lindiwe, die de voorstelling speelt en de tekst geschreven heeft. Ze heeft andere kunstenaars erbij gevraagd: cinenasten, dansers, nog een acteur, een regisseur en verschillende visual artists. Het stuk speelt zich af tussen een vader en dochter, op een plek in de woestijn, deels gebaseerd op haar eigen relatie met haar vader.

Heel veel vragen kwamen in me op. Hoe werkt dat met zoveel makers in een ruimte? Hoe verhoudt deze serene ruimte waar gewerkt wordt en waarvan de deuren ten alle tijden op slot moeten zijn zich tot de stad hier buiten?  Hoe gaan deze kunstvormen samen komen en niet alleen naast elkaar bestaan?

Onze eerste dagen bestonden vooral uit meekijken. Door de scenografe werden we lekker aan het werk gezet: Gijs en ik hebben honderden gekleurde draadjes opgehangen in de ruimte, staand op krukken en ladders op een manier die ze op de Academie nooit goed hadden gevonden. Van deze draden maakten we een boom.

De komende tijd zal ik meelopen met Wenya, de regisseuse van de voorstelling.

Donderdag begon met een gesprek met Bronwyn over onze verwachtingen en leerdoelen van de stage. Ik vertelde haar dat ik bezig ben met de motivatie van Zuid-Afrikaanse kunstenaars en de betekenis die in hun werk zit. Wat ik bijzonder vond was dat ze zei dat ‘meaning’ vaak pas later komt,  bijvoorbeeld in haar werk of in dat van William Kentridge. Misschien is het er zelfs pas omdat anderen dit er in stoppen.

Na het festival mogen wij een paar dagen de studio in, om iets te maken vanuit ons perspectief en onze documentatie van de afgelopen weken. Dit gaan we presenteren aan een klein Centre for the less good idea publiek.