Moniek Merks gaat bij Maas Theater en Dans de voorstelling Beauty en het beest regisseren. Een grote zaalvoorstelling die zal spelen aan het einde van dit jaar in verschillende steden. De voorstelling is in samenwerking met het Nederlands kamerkoor en Theater Utrecht.

Moniek: “Er is een heldenrol voor ieder kind dat voorbij de buitenkant denkt, die een monster in de ogen durft te kijken. Dat vind ik een spannend gegeven. Ik stel me voor dat het zich afspeelt in een lyrische wereld met een duister bos als bron van al die onbewuste angsten en avonturen. Verleidelijke dreiging met indringende zang in een omgeving die wonderlijk tot leven komt.”

In elke stad zullen tien jongeren in de leeftijd van 8 tot 16 meespelen in de voorstelling. Mijn stage bij Maas is op 24 september begonnen. Ik ga meewerken aan het vinden en begeleiden van en maken met de kinderen.

Op 24 september was de eerste auditieronde in Utrecht. Wel 140 kinderen stonden te trappelen. In vier rondes zagen we ze allemaal en kozen er 40 uit. Dit worden de maakgroepen en groepen die het meeste gaan spelen. Ik was ontroerd door de overgave van de kinderen.

Afgelopen zondag, één oktober, deden Moniek en de theaterdocenten voor het eerst een vooronderzoek met de kinderen in de Stadsschouwburg Utrecht. Ik keek mee en zag wat de dingen waren die werkten, welke opdrachten kinderen nodig hebben en hoe moeilijk het soms voor ze is geconcentreerd te blijven.

Voor Moniek, die gewend is met professionele acteurs te werken was het wennen. Ik zag weer even goed wat nou eigenlijk mijn vak is.